МНОГОМЕРНЫЕ ФАКТОРЫ УСТОЙЧИВОГО РАЗВИТИЯ АГРОПРОДОВОЛЬСТВЕННОГО КОМПЛЕКСА MULTI-DIMENSIONAL FACTORS OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF THE AGRO-FOOD COMPLEX
Аникин А. Б., аспирант, ФИЦ СНЦ РАН Anikin A.B, post-graduate student, Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
Преобразования в агропродовольственном комплексе имеют многомерную структуру, которую важно рассматривать на всех уровнях взаимодействия институтов агропродовольственной системы (микро- мезо- и макроуровнях). Целью статьи является определение набора факторов, влияющих на разных уровнях на устойчивые преобразования в агросекторе. Выявление значимых факторов трансформации позволяет определить движущие силы и препятствия к устойчивому развитию агропродовольственного комплекса страны. Transformations in the agro-food complex have a multidimensional structure, which is important to consider at all levels of interaction between the institutions of the agro-food system (micro-, meso- and macrolevels). The purpose of the article is to identify a set of factors that affect sustainable transformations in the agricultural sector at different levels. Identification of significant transformation factors makes it possible to determine the driving forces and obstacles to the sustainable development of the country's agro-food complex.
Ключевые слова: трансформация агропродовольственного комплекса, инновации, экономика, устойчивые преобразования, многомерные драйверы. Keywords: transformation of the agro-food complex, innovations, economics, sustainable transformations, multidimensional drivers.
Список источников
1. J.C. Young, S. Calla, L. Lécuyer, E. Skrimizea. Understanding the social enablers and disablers of pesticide reduction and agricultural transformation. Journal of Rural Studies. 2022;(95):67-76.
2. Фисенко Н.А. Проблема устойчивости агропродовольственных система в современном дискурсе // Региональные агросистемы: экономика и социология. 2022. № 2. C. 19-25.
3. Алферова Т. В. Становление концепции устойчивого развития // Вестник ПНИПУ. Социально-экономические науки. 2021. №1. С. 252–263.
4. Olvermann M., Horning J., Kauffeld S. We Could Be Much More Futher Ahead – Multidimentional Drivers and Barriers for Agricultural Transition. Journal of Rural Studies. 2023;(97):153-166.
5. Suhanov A. State-legal regulation of foreign economic and domestic economic activity of the agricultural and industrial complex of Russia. E3S Web of Conferences 273. 2021:08054.
References
1. J.C. Young, S. Calla, L. Lécuyer, E. Skrimizea. Understanding the social enablers and disablers of pesticide reduction and agricultural transformation. Journal of Rural Studies. 2022;(95):67-76.
2. Fisenko N.A. The problem of sustainability of the agro-food system in modern discourse. Regional agrosystems: economics and sociology. 2022;(2):19-25. (In Russ)
3. Alferova T.V. Formation of the concept of sustainable development. Bulletin of PNRPU. Socio-economic sciences. 2021;(1): 252–263. (In Russ)
4. Olvermann M., Horning J., Kauffeld S. We Could Be Much More Futher Ahead – Multidimentional Drivers and Barriers for Agricultural Transition. Journal of Rural Studies. 2023;(97):153-166.
5. Suhanov A. State-legal regulation of foreign economic and domestic economic activity of the agricultural and industrial complex of Russia. E3S Web of Conferences 273. 2021:08054.
Скачать файл: Скачать